Nieuws en zo!

ACEjobs: de professionele connectie tussen veteraan en burgermaatschappij!

Een nieuw initiatief in het kader van Banen voor Veteranen: ACEjobs (Allround Competent Employable) is een werving- en selectiebureau met als primair doel het begeleiden en plaatsen van Veteranen, met uiteenlopende competenties, in het bedrijfsleven.

ACE heeft het koppelen van de ambitie van de Veteraan en het bedrijf als uitgangspunt en maakt dit concreet in een vertaalslag naar een langjarige verbintenis tussen de Veteraan en het bedrijf. ACE onderscheid zich door het borgen van een zo goed mogelijke match tussen gevraagde persoonlijke- en bedrijfsprofielen en kenmerkt zich tevens door de inzet van betrokken medewerkers met veel ervaring binnen Defensie en het bedrijfsleven.

Kijk voor meer informatie op de www.ACEjobs.nl.

Veteranenopvang voorlopig gered door gemeente Assen

ASSEN - Veteranenopvang de Compound in Assen is voorlopig gered, de gemeente Assen betaalt de kosten voor het komende jaar.

Erik Vels van de Compound is blij met de tegemoetkoming van de gemeente: "Dit is erg goed nieuws, zeker voor de mannen die bij ons wonen." In de veteranenopvang wonen elf oud-militairen met een oorlogstrauma. Vorige week sloeg de instelling alarm, omdat de veteranen op straat dreigden te belanden door gebrek aan geld. 

Lees ook: Getraumatiseerde veteranen dreigen op straat te belanden

Problemen

Het Rijk heeft veel zorgtaken overgedragen aan de gemeenten. Die kijken nu nog eens kritisch naar alle aanvragen. De Compound kwam daardoor uiteindelijk in de problemen. De gemeente wil samen met de Compound bekijken hoe de financiering voor de komende jaren eruit gaat zien. "We hebben alle vertrouwen in die samenwerking", aldus Vels.

Lees ook: 'Rijk moet meebetalen aan veteranenopvang Assen'

Landelijke politiek 
Inmiddels bemoeit ook de landelijke politiek zich met de zaak. D66 in de Tweede Kamer wil van de minister van Defensie en de staatssecretaris van Volksgezondheid weten of het Rijk kan meebetalen aan de veteranenopvang.

Kamervragen over mogelijke sluiting veteranenopvang Assen

ASSEN/DEN HAAG - D66 in de Tweede Kamer wil weten of het Rijk kan meebetalen aan veteranenopvang de Compound in Assen.

Kamerleden Vera Bergkamp en Salima Belhaj van D66 stellen die vraag aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Lees ook: 'Sluiting opvang veteranen is diep triest'

Bij de Compound in Assen wonen elf veteranen met een oorlogstrauma. De mannen dreigen op straat te belanden omdat niemand voor de zorg wil betalen. Het Rijk heeft veel zorgtaken overgedragen aan de gemeenten. Die kijken nu nog eens kritisch naar alle aanvragen.

Getraumatiseerde veteranen dreigen op straat te belanden

ASSEN - Elf oud-militairen met een oorlogstrauma dreigen in Assen op straat te belanden.

De mannen werden door Nederland naar oorlogsgebieden zoals Bosnië en Libanon gestuurd, maar niemand wil opdraaien voor de zorgkosten. "We lopen eigenlijk vast op touwtrekkerij rond het feit wie voor deze kosten moet betalen", zegt Erik Vels van de Compound. 

Gemeente Assen
Het Rijk heeft veel zorgtaken overgedragen aan de gemeenten. Die kijken nu nog eens kritisch naar alle aanvragen. "We zijn de enige in Nederland die op deze manier zorg aan veteranen bieden. De gemeente Assen wordt daardoor opgescheept met de kosten voor veteranen uit andere gemeenten", vertelt Vels. 

Onzekerheid
De veteranen die in de Compound wonen, verkeren ondertussen in grote onzekerheid. "Ik ben weer terug bij af als de boel sluit", zegt veteraan Erik. Hij werd uitgezonden naar Bosnië en kwam na die uitzending in grote problemen. Hij raakte zijn huis kwijt en kwam regelmatig in aanraking met politie en justitie. 

Gesprek
De Compound is nog steeds in gesprek met de gemeente Assen. Over twee weken is het volgende gesprek. Een woordvoerder van de gemeente verwacht dat tijdens dat gesprek een oplossing wordt gevonden. "We zijn ook in gesprek met andere organisaties zoals Defensie, maar dat heeft nog niets opgeleverd", aldus Erik Vels. 

Veteranen Instituut
Het Veteranen Instituut is bekend met de Compound, maar heeft volgens een woordvoerder geen geld voor particuliere initiatieven. "Het zou ontzettend jammer zijn als deze woonvorm verdwijnt", aldus de woordvoerster. 

GGZ Drenthe
Het belang van de Compound wordt ook onderschreven door GGZ Drenthe, waar een aantal van de oud-militairen onder behandeling is. "De woonvorm biedt de getraumatiseerde veteranen een stabiele thuissituatie. Daar hebben deze mannen veel baat bij", zegt woordvoerder Janneke Wilpshaar. Als de Compound zou sluiten kan het volgens haar snel slechter gaan met de veteranen.

Samenwerking met Nederlands-Duitse Veteranenontmoeting Salzbergen

Sinds deze zomer is overeengekomen wat meer samen te gaan werken met de afdeling "Emsland" / Salzbergen van  Nederlands-Duitse Veteranenontmoeting Salzbergen.

Dit omdat er veel raakvlakken zijn met de uitzendingen van onze Duitse collega`s, praktisch de meeste missies worden samen gedaan, en natuurlijk ook vanwege de diepgaande samenwerking in het Nederlands-Duits Legerkorps (1NL-GE Corps).

Tevens is de zorg voor veteranen in Duitsland nog op een erg laag niveau waar in de eerste plaats veel weerstand vanuit de bevolking en overheid is om de problematiek zichtbaar te maken.

Dit heeft grotendeels te maken met historische oorzaken maar nog meer de zwaar pacifistische opvoeding van de na-oorlogse generaties.

Hierdoor ligt er een zwaar taboe op de Duitse Defensie, actieve en postactieve militairen en veteranen.

Hopelijk wordt dit taboe verminderd, maar nog meer het zelfvertrouwen van Duitse veteranen om aandacht en zorg te eisen, vergroot door zichtbaar te maken dat zij niet alleen staan en dat nazorg aan militairen een plicht is van de staat.

Door hen wat inzicht te geven in het Nederlandse systeem kunnen zij hopelijk kennis en ervaring opdoen en dit doorgeven in Duitsland.

Ook het gevoel van saamhorigheid is iets wat wij hopelijk met hen kunnen delen.

Herzlich Wilkommen!

Onbekende Helden!

Ook wij steunen het fantastische initiatief van "Onbekende Helden!

Stickers zijn geplaatst!

Dus voor alle veteranen, reservisten en actieven die zich willen of moeten laten omscholen naar bijvoorbeeld agogisch werker en nog geen stageplaats hebben, kun je via de website www.onbekendehelden.nl meer informatiehier over vinden.

Ook wij bieden (beperkt) stageplekken voor postactieven, veteranen en reservisten.

Ook voor de zoektocht naar werk of andere vragen kun je op bovenstaande website terecht.

Er is ook nog meer in petto!

Check de website dus!

We verkopen nu ook echte bijenhoning!

Check de webshop voor meer informatie!

01-08-2014 Stichting De Eenvoud

Vandaag op bezoek geweest bij Bert de Keijzer van Stichting De Eenvoud.

Bert heeft ons meegenomen in zijn verhaal en het hoe en waarom Stichting De Eenvoud is ontstaan.

Erg interessant en zet je aan het denken.

Heb je ook de behoefte om je eigen ik terug te vinden en te kijken waar je staat in het leven zonder steeds weer achterhaald te worden door je opgedanen ervaringen en trauma`s uit het verleden, neem dan eens een kijkje op de site van St De Eenvoud.

Dat kan hier: http://www.stichting-de-eenvoud.nl/ 

Op de site staat alle informatie over de mogelijkheden.

30-07-2014 Introductieles Krav Maga

Afgelopen woensdag hebben we een introductieles Krav Maga gehad van Reinier Kropf met onze veteranen. Reinier, zelf ook veteraan, heeft ons een beetje inzicht gegeven in wat Krav Maga inhoudt en heeft ons de nodige beweging bezorgd!

Zelf ook zin in om opgeleid te worden in Krav Maga??

Check dan even de website van Reinier!

www.deltasportschool.nl

 

De Compound Assen in de Media!

De Compound op RTV Drenthe!

http://www.youtube.com/watch?v=uxANFSTgUOU

Check it out!

Even onder de aandacht brengen:

Hier iets totaal niet veteraangebonden maar wel erg interessant voor ouders of grootouders!

De Kidswatcher.

Maakt u zich soms ook bezorgd over de kinderen of kleinkinderen, waar zouden ze uithangen?

Met de Kidswatcher kunt u op afstand uw (klein) kind in de gaten houden of contact mee opnemen.

Op dit moment is het nog een pre-fase en is er een startkapitaal nodig om de productie te kunnen starten.

Kijk voor meer informatie op https://kidswatcher.org/kidswatch.

Als zo`n stukje techniek de kopzorgen weg kunnen nemen, dan kan het iets interessants zijn.

Even checken dus!

Killed In Action Mark Schouwink

Vanaf heden verkopen wij in de Compound het boek KILLED IN ACTION Mark Schouwing.

Het geeft de situatie weer van de omstandigheden en gebeurtenissen rondom het sneuvelen van Mark.

Dit boek is verkrijgbaar voor €14,95 per stuk.

De opbrengst gaat naar Stichting Hulphond Nederland, project Veteranenhond.

We hebben een beperkte hoeveelheid boeken beschikbaar dus eventeel moet er bij besteld worden.

Meer informatie op onze locatie verkrijgbaar.

Vrijwilligers voor Mudrace/ Dirtkings Assen 25 mei 2014

Op 25 mei 2014 wordt er rondom de baggelhuiserplas in Assen een Mudrace georganiseerd. Hiervoor zijn er vrijwilligers nodig.

Het zou ontzettend gaaf zijn als wij ons als veteraan kunnen profileren en ons wederom inzetten voor de maatschappij.

Lees voor meer informatie de volgende vacature: https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=8896e6b601&view=att&th=14504860f9c5281a&attid=0.1&disp=safe&zw 

Benoem even dat je veteraan bent wanneer je je opgeeft.

Vanuit de Compound zullen we de deelnemende veteranen ondersteunen als zij hier behoefte aan hebben.

Meld je aan, laat de veteraan meer zichtbaar zijn!

25-04-2014 Onze eigen bijen weer weg!

Helaas, helaas! De bijen die we op het platte dak hadden staan moesten weer weg. Het platte dak is helaas niet sterk genoeg om over heen te lopen.

Aangezien Klaas niet kan vliegen zoals de bijen moeten we dus helaas een andere geschikte plek zien te vinden.

Iemand geïnteresseerd om eigen bijen te hebben?

Neem even contact op met Klaas voor de mogelijkheden!

18-04-2014 De Compound heeft zijn eigen bijen!!!

Het weer is prima, Klaas is er klaar voor, de bijen ook, duzzz wij zijn er klaar voor!

Vandaag heeft Klaas een bijenkast geplaatst op het platte dak van de Compound.

Op deze manier draagt de Compound ook haar steentje bij om de bijensterfte in Nederland wat in te perken en levert het nog lekkere honing op ook!

Zijn er veteranen die geïnteresseerd zijn om ook (hobby) imker te worden of gewoon eens willen zien hoe het nou allemaal werkt, dan kun je contact opnemen met Klaas.

Dit is mede mogelijk gemaakt door eigen-bijen.nl . 

12-04-2014 Drentse Veteranendag

Op 12 april jongstleden hebben wij onze opwachting mogen maken bij de Drentse Veteranendag in de Bonte Wever in Assen.

We hadden een mooie plek waar we onze stand konden opbouwen en de Compound konden promoveren bij de aanwezige veteranen.

Het was een erg leuke dag met veel contact met de stands naast ons van de BNMO en de Koninklijke Landmacht en geïnteresseerde veteranen.

We kregen zelfs nog hoog bezoek van de directeur Veteranen Instituut KTZA b.d. Marcus om met elkaar van gedachte te wisselen en om aan te geven wat we precies doen in de Compound. Ook dat was weer een mooie ervaring.

Ook de Lkol van Mastricht, stafofficier van de IGK belast met veteranenzaken heeft ons nog geëerd met een bezoekje.

Al met al een erg leuke dag met leuke contacten!

Klaas, Peter, Michiel en Marcel, hartelijk dank voor jullie inzet om er een leuke dag van te maken waar we hebben kunnen laten zien wie en wat de compound is!

03-03-2014 Informatie over uitzendingen voor familie van nog uit te zenden of uitgezonden militairen

Heeft u als familie of partner van een militair vragen over zijn/haar huidige uitzending of toekomstige uitzending?

Heeft u als familie van een veteraan vragen over wat de effecten van een uitzending kunnen zijn?

Wilt uw (klein)zoon of (klein)dochter in dienst en op uitzending en heeft u vragen over hoe dat in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen hiervan zijn?

Kom eens langs op De Compound en stel uw vragen aan een veteraan tijdens het genieten van een kop kofiie, zij helpen u graag met het vinden van de antwoorden.

Schroom dus niet!

De deur staat open, de koffie is klaar.

 

Voorstellen van onze eigen o-de lijns hulpverlener Appie Löhr

Ik ben Appie Löhr ex militair (veteraan) en ik kom uit Assen.

Ik ben in totaal 10 jaar bij Defensie geweest, 5 jaar bij het 43 e en 44e painfbat en daarna nog 5 jaar bij de Nationale Reserve, Regionaal Militair Commando Noord.

In 1979 uit gezonden geweest naar Libanon eerste lichting ,Charley compagnie.

Via activiteiten die ik deed voor DMV (Dutch Military Veterans) kwam ik in contact met veteranen van de Compound Assen,een leuke groep en we gingen al gauw samen activiteiten doen.

Mij werd de mogelijkheid aangeboden om voor de Compound Assen de twee daagse cursus vrijwilliger Veteranenhelper te doen,een leerzame cursus die ik met veel plezier heb gedaan.

Dus mocht je (als Veteraan of diens achterban) vragen hebben over hulpverlening of zorg of voor ondersteuning of gewoon als je even behoefte hebt aan een luisterend oor en of een goed gesprek is er de mogelijkheid om met mij een afspraak te maken op de Compound Assen.

Vriendelijke groeten Appie Löhr

Mijn telefoonnummer is 06-22562855 maar het kan zijn dat ik door werkzaamheden niet altijd direct bereikbaar ben, stuur dan een email naar: appie@decompoundassen.nl

Mocht U acute of minder acute hulp nodig hebben dan kunt U ook altijd bellen met het Centraal Aanmeldpunt Veteranen (CAP) deze is 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0343- 474148. 

Het CAP biedt informatie en advies over het starten van een hulpverleningstraject.

 

 

12-02-2014 Onze eigen 0-de lijns hulpverlener!

Wij hebben nu een eigen 0-de lijns hulpverlener gekoppeld aan De Compound!

Zijn naam is Appie Löhr en hij zal zich binnenkort voorstellen op onze website!

06-02-2014 Inleveren die plunjebalen!

Onze veteranen zijn met het initiatief gekomen om wat te gaan doen met het kleinschalig verkopen van leuke goodies of oude PGU/PSU met nostalgische waarde voor menig veteraan.

Omdat het een initiatief is kunnen wij wel wat hulp hierbij gebruiken om dit te realiseren.

Ligt er nog ergens op zolder een plunjebaal te verstoffen? Struikelt moeder de vrouw steeds weer over die dozen met blikken gevechtsrantsoen die gereserveerd staan voor "als we eens een paar daagjes gaan vissen" maar na 2 jaar nog in de weg staan? Is de schuur te vol of de muffe lucht te sterk?

Wij kunnen er misschien nog iets mee!

Met andere woorden lever het in bij De Compound.

06-02-2014 Facebookpagina

Sinds kort hebben wij ook onze eigen facebookpagina!

Volg ons op De Compound Assen!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

16.11 | 02:47

Angst, Afkeer, schuldgevoelens, en woede zeer herkenbaar. Daarbij onbegrip en verhaal niet goed kwijt kunnen. Verkeerde behandeling en wel bekende muur zijn erg

...
30.10 | 15:00

Wat heeft een pot. dreiging van de RAF met veteraan zijn te maken? Dan zouden alle Nederlanders veteraan moeten zijn vanwege terroristische dreiging in Nederlan

...
30.10 | 14:54

Deze heeft in libanon gezeten excuus en geen gevaar gelopen destijds.
En ik zat in duitsland waar de raf actief was, alleen ben dan geen veteraan

...
30.10 | 13:21

Ik begrijp dat u niet op uitzending bent geweest? Dan lijkt het inderdaad gek. De relatie met de RAF in deze context begrijp ik alleen niet echt...

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE